Dry feet
Förresten så var hovslagaren väldigt imponerad av förbättringen av H´ strålar. De har vart superdåliga ändå sedan vi fick honom... eller han har superdålig hovkvalite över huvudtaget faktiskt. Värst är höger bak, den är lite mindre än alla andra. Tur att jag har en sådan himla duktig hovslagare, annars hade det nog inte hållt så bra som de faktiskt gör. Roffa heter han och han är egentligen expert på travhästar. Jag kan verkligen rekommendera travhovslagare för det är betydligt mer lärda och uppmärksamma om/på hästens rörelsemönster och slitage av hoven.
skönt att slippa hålla på med illaluktande och omständig tjära som i gjorde innan.
Går att beställa här www.tahorseware.se.. Kostar en peng men det är det verkligen värt!
Söt kille i sin nya flughuva!
...men varför görs inte alla dessa hudnära saker sömfria? H får skav direkt! Det kanske är han som är extra känslig men man vet ju själv hur ont ett skavsår kan göra. Usch! Han får gå utan när vädret tillåtet!
Stötvågor
http://www.alltomhastar.se/artiklar/hast-halsa/shock-wave-chockvagor-stotvagor-tryckvagor/#more-6444
Nu är det dags igen...
Jag frågade veterinären om vi inte skulle påbörja en behandling med "tuppkam" när vi var där senast då stötvågorna uppenbarligen inte hade fungerat. Men hon sade då att det har egentligen inte visat ha så stor effekt. "Aktiv vila" har visats fungera ungefär lika som tuppkamsbehandling.
Det känns skönt att forskningen faktiskt går frammåt och att sådana naturliga saker som att få röra på sig i lagom mängd kan göra mer än vad en behandling med sammanställda ämnen kan göra. Att vi går "tillbaka" i utvecklingen för att det har visats fungera känns på något sätt skönt. Jag tror att vi människor försöker leka lite för mycket gud ibland men enligt mig så är det inte en bra lösning i längden.
Travsporten verkar inte riktigt ha kommit dit än, men det handlar väl om för mycket pengar antar jag. Min erfarenhet när jag vart hos veterinärer är att ägarna till travhästarna bara kommer in och ber om en spruta i knäet o de får de bara sådär utan vare sig en kontroll eller observation.
Falsterbo!
Bland annat så hittade jag Glenn Gordon pannbandet som hör till tränslet som jag visade här i bloggen för ett tag sedan. Ett kombitäcke och en regnjacka fick också följa med hem :) Nu är det bara att hitta nåt billigt träns så jag kan pocka ihop det tränslet som jag vill ha!
Brun häst
http://www.forskning.se/nyheterfakta/nyheter/pmimportocharkiv/pressmeddelandenarkiv2010/morkahastardrabbasvarstavblodsugandebromsar.5.5b2cb80012693c744e48000141.html
Småkryp
Herregud vad jag hatar småkryp. Det känns som om de förstör hela sommaren för hästarna Det kan inte alls vara skönt att vara ute i hagen när smådjuren attackerar så mycket. Idag fick Hami och Vera gå in när det var som värst och de har inte fått komma ut försen nu på kvällen. Självklart spryar jag H men jag tycker inte att det hjälper speciellt bra, trots att jag köpte det som vunnit "bäst i test". Det var lite läskigt när jag läste artikeln nedan att hästarna faktiskt kan dö av t ex knott. Som tur är bor vi inte i något speciellt drabbat område.
Läs texten nedan om ni vill veta lite mer om de äckliga krypen!
Knott
Knott är aggressiva och besvärar hästarna mest på kvällar och nätter men de kan även förekomma i skuggiga/blöta partier av betet.
Flugor
Det finns flera olika sorters flugor som irriterar hästen genom att dom sticker, slickar eller biter hästarna. Flugor kan sprida infektioner, ge upphov till sår och skadad hud hos hästarna.
Mygg
Myggen är också besvärande för hästen men gör inte lika mycket skada som knotten.
Bromsar
Bromsar är stora flugor med kraftiga käkar, bromsarna biter hästarna. Betten gör mycket ont och hästarna försöker oftast springa ifrån dem eller på annat sätt undvika dem.
Getingar
Getingar och jordgetingar är inget stort problem men om de sticker hästen i eller runt munnen kan det leda till att hästens svalg svullnar och hästen får svårt att andas.
Förebyggande åtgärder mot knott, mygg, flugor, jordgetingar och bromsar
Hästar på ett bete där det finns mycket knott och mygg kan behöva tas in i stallet på nätterna. Både för att minska obehaget för hästarna och för att undvika att hästarna får för många bett för snabbt. Knottbett i stora mängder på hästar som inte är vana vid det kan i värsta fall leda till att hästen dör. Knotten sprutar in ett protein när de biter, stora mängder av proteinet påverkar blodcirkulationen på hästen. Påverkan av blodcirkulationen kan leda till skador på hjärtmuskeln och kraftiga blodtrycksfall och det kan i sin tur orsaka hjärtstillestånd.
Var försiktig på våren när hästarna släpps på bete
Välj om möjligt ett bete där hästarna kan välja mellan skog och öppen mark. Hästen kan då välja vegetationstyp och på så vis undvika insekter i mesta möjliga mån. Fält där det fläktar lite har ofta små problem med knott, medan i skog och blöta marker är knottproblemen större. Anledningen till att det ändå bör finnas lite skog är för att djuren ska kunna söka skydd mot väder och vind.
Skydd mot flugor och bromsar fås om hästarna hålls inne på dagarna och släpps ut på kvällen. Stallet bör vara rent och hindrar därmed nya flugor från att kläckas samt stängt för att hindra flugor att komma in i stallet.
Det bästa sättet att skydda hästen mot jordgetingar är att hindra hästarna från att trampa i deras bo. Stängsla bort getingboet om det är i hagen och rid omvägar om det finns getingbon på de dagliga ridvägarna.
Att använda mask, mössa eller täcke på hästen är andra sätt att skydda hästen från angrepp av knott, mygg och flugor. Se bara till att de passar hästen och att inga löst hängande snören eller remmar finns som kan fastna.
Låt hästen behålla sin svans oklippt under sommaren dvs. klipp den försiktigt eftersom den är hästens eget försvar mot insekter.
Det finns olika preparat och huskurer att smörja på hästarna för att undvika angrepp av flugor, myggor och knott. Det varierar hur effektiva preparaten är och det gäller därför att prova sig fram till ett preparat som fungerar. Var noga med att följa anvisningarna på burken/flaskan då många av ämnena är giftiga och hästarna är känsliga runt ögon, juver och könsorgan.
Insekter sätter sig gärna på kroppsdelar där hästen inte kan nå dem med vare sig svans eller mun. En sådan plats är ovanpå korset, på hästens öron och till viss del under magen. Det är på dessa kroppsdelar som det är viktigast att smörja in hästen med preparat.
Skryt :)
Gulleplutt!
Veterinären
Hej igen!
Det var ett tag sedan sist. Det har verkligen inte hänt något kul och H har bara gått på bete dygnet runt så jag har inte haft så mycket att dela med mig av.
Idag däremot var vi hos veterinären på återbesök för att utvärdera senskadan och effekten av stötvågorna. Senskadan är precis densamma som den var från början, alltså har stötvågorna inte vart till så mycket hjälp. Vilket känns rätt tråkigt nu, inte bara att han inte är på bättringsvägen utan det faktum att alternativa behandlingar inte går på försäkringen så vi får lov att betala allt från egen ficka.
Den här gången hade vi en annan veterinär, den vi brukar boka tider hos annars, då den tidigare hade semester. Bytet var nog det bästa som kunde hända. Hon förklarar så himla bra och hon vill verkligen lära ut sin kunskap. Det bästa av allt var att hon faktiskt kunde ge lite konkreta svar på mina frågor. Enligt henne tar denna typen av skada cirka sex månader att komma på bättringsvägen men hon trodde inget annat än att jag i framtiden kommer kunna ha Hamilton som tävlingshäst. Det var det skönaste att höra av allt. Han kommer bli bra men frågan är bara när.. Återbesök om två månader för att utvärdera framtiden. Tills dess får jag skritta ungefär varannan dag en kort stund på hård underlag.
Det känns ärligt väldigt jobbigt med all den här väntan men jag får helt enkelt se det positiva att det faktiskt kommer att bli bra till iaf 90%.
Förresten så hände nog inte olyckan då när jag red som vi har trott. När han slant då så var det nog bara en vanlig sträckning som vi trodde först och det är förmodligen hans lill hagkompis som har sparkat han..!
Nu vart det lite långt här men väger upp med några bilder från den senaste tiden :)