Småkryp
Allmänt | 2012-07-05 | 19:53:23 Kommentera här! » 0 st
Herregud vad jag hatar småkryp. Det känns som om de förstör hela sommaren för hästarna Det kan inte alls vara skönt att vara ute i hagen när smådjuren attackerar så mycket. Idag fick Hami och Vera gå in när det var som värst och de har inte fått komma ut försen nu på kvällen. Självklart spryar jag H men jag tycker inte att det hjälper speciellt bra, trots att jag köpte det som vunnit "bäst i test". Det var lite läskigt när jag läste artikeln nedan att hästarna faktiskt kan dö av t ex knott. Som tur är bor vi inte i något speciellt drabbat område.
Läs texten nedan om ni vill veta lite mer om de äckliga krypen!
Knott
Knott är aggressiva och besvärar hästarna mest på kvällar och nätter men de kan även förekomma i skuggiga/blöta partier av betet.
Flugor
Det finns flera olika sorters flugor som irriterar hästen genom att dom sticker, slickar eller biter hästarna. Flugor kan sprida infektioner, ge upphov till sår och skadad hud hos hästarna.
Mygg
Myggen är också besvärande för hästen men gör inte lika mycket skada som knotten.
Bromsar
Bromsar är stora flugor med kraftiga käkar, bromsarna biter hästarna. Betten gör mycket ont och hästarna försöker oftast springa ifrån dem eller på annat sätt undvika dem.
Getingar
Getingar och jordgetingar är inget stort problem men om de sticker hästen i eller runt munnen kan det leda till att hästens svalg svullnar och hästen får svårt att andas.
Förebyggande åtgärder mot knott, mygg, flugor, jordgetingar och bromsar
Hästar på ett bete där det finns mycket knott och mygg kan behöva tas in i stallet på nätterna. Både för att minska obehaget för hästarna och för att undvika att hästarna får för många bett för snabbt. Knottbett i stora mängder på hästar som inte är vana vid det kan i värsta fall leda till att hästen dör. Knotten sprutar in ett protein när de biter, stora mängder av proteinet påverkar blodcirkulationen på hästen. Påverkan av blodcirkulationen kan leda till skador på hjärtmuskeln och kraftiga blodtrycksfall och det kan i sin tur orsaka hjärtstillestånd.
Var försiktig på våren när hästarna släpps på bete
Välj om möjligt ett bete där hästarna kan välja mellan skog och öppen mark. Hästen kan då välja vegetationstyp och på så vis undvika insekter i mesta möjliga mån. Fält där det fläktar lite har ofta små problem med knott, medan i skog och blöta marker är knottproblemen större. Anledningen till att det ändå bör finnas lite skog är för att djuren ska kunna söka skydd mot väder och vind.
Skydd mot flugor och bromsar fås om hästarna hålls inne på dagarna och släpps ut på kvällen. Stallet bör vara rent och hindrar därmed nya flugor från att kläckas samt stängt för att hindra flugor att komma in i stallet.
Det bästa sättet att skydda hästen mot jordgetingar är att hindra hästarna från att trampa i deras bo. Stängsla bort getingboet om det är i hagen och rid omvägar om det finns getingbon på de dagliga ridvägarna.
Att använda mask, mössa eller täcke på hästen är andra sätt att skydda hästen från angrepp av knott, mygg och flugor. Se bara till att de passar hästen och att inga löst hängande snören eller remmar finns som kan fastna.
Låt hästen behålla sin svans oklippt under sommaren dvs. klipp den försiktigt eftersom den är hästens eget försvar mot insekter.
Det finns olika preparat och huskurer att smörja på hästarna för att undvika angrepp av flugor, myggor och knott. Det varierar hur effektiva preparaten är och det gäller därför att prova sig fram till ett preparat som fungerar. Var noga med att följa anvisningarna på burken/flaskan då många av ämnena är giftiga och hästarna är känsliga runt ögon, juver och könsorgan.
Insekter sätter sig gärna på kroppsdelar där hästen inte kan nå dem med vare sig svans eller mun. En sådan plats är ovanpå korset, på hästens öron och till viss del under magen. Det är på dessa kroppsdelar som det är viktigast att smörja in hästen med preparat.