Aktiv vila?

Den där artikeln jag läste om senskador och att aktiv vila var positivt för senskadehästar kunde jag tydligen slänga enligt veterinären förresten!. haha

Glen Gordon och veterinären

Idag har det H gjort sin sista behandling.. Nu är det bara att vänta två veckor o sedan är det dags för ultraljudet för att se hur allt står till. Vi har verkligen ingen aning ens om det är påväg åt rätt håll men veterinärerna verkar vara lite bekymmrade över att det fortfarande är rätt svullet och nu är det också väldigt varmt. Vi får hoppas att det är läkningsprocessen som har satts igång :) 



Efter besöket så gick vi in en sväng i shopen. Jag har planerat att köpa ett nytt träns åt H. Jag har nu ett rundsytt och med tanke på hans stora huvud kanske det inte är det bästa. Jag har fått för mig att han skulle passa bättre i ett vanligt. Jag klämde och kände lite på det nya Glen Gordon tränset med remontgrimma och pärlpannpand. MYCKET fint! I Falsterbo kanske jag slår till om jag inte hittar så mycket annat att handla :)  



 
 

Kan det bli mer lägligt??


En liten film om min älskling...



http://www.youtube.com/watch?v=DUTFErl7rjQ&feature=youtu.be

Satt o hade lite tråkigt igår och detta är resultatet. Lite amatörmässigt gulligt!


(Har ingen aning om hur man lägger in klipp här så detta var vad jag är kapabel till att göra)

Tävlingskavaj

Idag på tävlingarna såg jag att en vän till mig hade en supersnygg kavaj. Jag behöver verkligen en ny kavaj sen när jag får komma igång igen. Min har jag haft hur länge som helst...
Pikeur och modellen Diana. Tycker att sprundet i ryggen är vääldigt snyggt!


Stress stress stress!

Det är fullt upp nu med vanligt jobb o tävlingarna i stallet. Igår jobbade jag mellan 06.00 till 21.00 med en h ledigt som iof fick åt till att åka hem från jobbet, klä om o åka till stallet. Jaja, det är kul på tävlingarna :)

Idag tänkte jag åka ut lite tidigare o kolla några hemmaekipage men regnet står som spön i backen. Jag hoppas att det bara är tillfälligt för min älskling har ju sovit ute.


Tävlingar!

I helgen har vi tredagars tävlingar i stallet. Jag skulle ha vart med alla tre dagar o ridit klasser från LB2 - MSV C:2. Jag såg verkligen fram emot det så nu när alla andra tränar lite extra känns det faktiskt tungt!

Jag har iaf en tjockis i hagen som jag älskar o hans välmående går så klart först. Idag fick han på sig flugtäcket för han har redan blivit svullen av alla insektsbett.

Bjuder på en bild på hela familjen (på ena sidan:)


Vem tusan gör såhär???

http://bohuslaningen.se/nyheter/bohuslandal/1.1658468-emmeli-hittade-folet-dodligt-skuret


http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=5146805

Pälsglans

Jag var på nya Hööksbutiken i helgen och tittade runt lite. Var inte ute efter någonting men jag handlade ändå ett pälsglans. Jag köpte inte det jag brukar utan jag provade Tobbe Larssons nya ekologiska pälsglans. Jag tog de mest för att det luktade så gott, gröna äpplen! :) Tyvärr var det inte lika bra som det luktade. Det var bra första dagen och då gick det kalas att borsta ut svansen sen men dagen efter kändes svansen helt oborstad igen och det skulle inte ha gått att kamma ut den om jag inte hade sprutat i ett lager till. 


Nästa gång ska jag köpa mitt älskade pälsglans som sitter  i
nästan en vecka utan att man behöver ta nytt. 




"gnägg"

Igår läste jag i en bok jag hittade när jag städade lite här hemma. Boken handlade om hästars kroppsspråk och jag kom in på kapitlet där det stod att hästar ger ett litet milt gnägg åt de som de känner tillhör sin familj. Jag vet att Siv och Hamilton gör det åt varandra men igår när jag och mor kom till deras hage och skulle ta in de så gjorde Hami det åt oss. Då blev jag lite varm i hjärtat. Det kan ha vart så att han kände på sig att regnet skulle komma och att han ville in men det struntar vi i :) hehe!
Imorn ska H o hans tjej ner i en gräshage för att gå där tills på söndag. Vi har stora tredagars-tävlingar i stallet och vi måste tömma stallet så vi kan sanera det enligt de nya reglerna.



Förvirrad!

Jag har läst det här utklippet i en artikel...

"Senor innehåller fibrer, kollagenfibrer som i en frisk sena ligger längstgående med senan. När senan blir skadad så hamnar kollagenfibrerna i oordning, som "plocke-pinn". Hylartil påskyndar processen att lägga kollagenfibrerna till rätta.
Man har också sett att aktiv vila (kontrollerad skrittmotion) påverkar fibrerna positivt, de rätar snabbare ut sig än om hästen förblir stillastående och därigenom så ökar de möjligheterna för senan att hålla när hästen ska börja träna igen.
Beroende på skadans omfattning så får man räkna med 6-12 månaders konvalescens innan hästen kan vara i tävlingsmässigt skick igen. En del senskador är så svåra att prognosen är dålig för all framtid."

...det var på grund av detta som jag de första fem veckorna skrittade men sen när blödningen inte hade blivit det minsta bättre så beslutade jag mig för att sluta, bara få gå så mkt som möjligt i hagen. 

Jag vill verkligen att H ska bli bra o hellst NU! Jag förstår att det inte kommer bli så men jag vill bara veta om den här stötvågsbehandlingen han går igenom nu hjälper eller om vi bara kan strunta i den o gå på nästa behandling. Jag antar att det skulle vara att behandla med tuppkam. 

Veterinärer är ju inte de bästa i att förklara och berätta hur allt står till. Vi måste verkligen dra ur henne saker och hon är inte det minsta pedaogisk. Hon berättar en "lyckohistoria" där hästen gått i hage ett år och sedan påbörjat behandling och blivit bra. Som att det skulle vara någon tröst? Haha! Jag vill inte vänta i ett år? Jag vill rida NU!

Tips inför sommarbetet


Sommartid är betestid för de flesta hästar. Grönt gräs, långa dagar i hagen och kanske till och med sommarledigt.

Här kommer lite tips på vad du kan tänka på för att göra din hästs semester så trevlig som möjligt!

Vänj magen
Innan det är dags att släppa hästarna på sommarbete – oavsett om dom ska gå ute dygnet runt eller om de ska stå inne på nätterna – så är det viktigt att hästarna får vänja sina magar med att äta gräs. Ofta har ju hästarna gått i vinterhagar med lite eller inget gräs alls och då kan omställningen till det saftiga gräset vara väldigt stor. Man kan börja med att beta hästen en stund varje dag och utöka och låta de gå halvdagar på betet till att börja med.

Dygnet runt?
Sommarbete betyder för de flesta att hästen går ute dygnet runt men i vissa fall kanske inte det är lämpligt. Det kan vara så att hagen saknar skydd för väder och vind och då kan det vara bra att låta hästarna komma in och sova i stallet på nätterna eller om hästen ska hållas i tävlingskondition under sommaren. 

Förberedelser
Innan man släpper ut hästarna är det bra att gå igenom hagen och kontrollera så att staketen är hela och eventuellt byta ut sliten eltråd eller trasiga träslanor. Det är också viktigt att kontrollera att det inte växer giftiga växter i hagen. De man ska se upp mest med är idegran, skelört och kabbeleka. Idegran är dödlig för hästar även i små doser. De växer sällan i hagar men kabbelekan kan man hitta i diken. Några arter som är giftiga vid större mängder är smörblommor, ekollon och åkerfräken, men dessa brukar hästarna själva vara bra på att undvika så länge det finns gott om bete. 

Avmaskning
Innan hästarna släpps på betet, och även under betet kan det vara bra att avmaska dom. Kontakta din veterinär eller apoteket för att får råd om vilket avmaskningsmedel du bör använda. 

Betet
Beteshagen måste vara tillräckligt stor – ett ungefärligt riktvärde är ett tunnland mark per häst. Se till att hästarna trivs ihop, är det någon som blir utstött eller jagad kan det vara bra att dela upp gruppen. Hagen bör ha någon sorts skydd mot stark sol eller dåligt väder. 

Under själva betet
När hästarna väl går i hagen och myser är det viktigt att inte själv ta semester – hästarna behöver fortfarande daglig tillsyn. Kolla så att de inte gjort sig illa, sår blir lätt infekterade under sommaren och flugorna samlas i horder kring öppna sår – inte bra för läkningen. Vid behov kan man behöva hjälpa hästarna mot insekterna med till exempel flugmedel av olika sorter eller till exempel ett flugpannband för att undvika rinnande ögon. Hästar med rosa mular kan behöva smörjas in med solkräm för att inte bli sönderbrända, se till att välja en oparfymerad, vattenfast sort! 
Känn även över hästarna och ta bort fästingar för att minska risken för fästingburna sjukdomar. 

Vatten och stödfoder
På betet är det viktigt att hästarna har fri tillgång till fräsht vatten. En varm sommardag kan en häst sätta i sig upp till 50-60 liter vatten! Se till att skura ur vattenkaret regelbundet, vattnet blir snabbt grumligt och slemmigt i sommarvärmen. 
Håll även ett öga på betet – räcker det? Börjar hästarna tappa i hull? I så fall kan det vara på sin plats att stödfodra med hö. En saltsten är också bra att sätta ut i hagen. 

Betesförmedling
På flera håll i landet, bland annat i Kalmar län, Örebro län och Västmanlands län, har man startat betesförmedlingar. Här kan hästägare hitta bete till sina hästar och markägare kan hitta hästar som håller efter markern. Har du dåligt med beteshagar så kolla med din länsstyrelse! 

Hösten i antågande…

När sedan hösten börjar närma sig och det är dags att stalla in hästarna igen så är det ganska naturligt att de lagt på sig lite extra hull. Tänk på att sätta igång lugnt och försiktigt om hästen har vilat hela sommaren och få ner hästen i normalvikt igen – att gå runt med betesmage hela året sliter mycket på ben och leder. Till hösten kommer Stallsmart med tips på hur du sätter igång din häst igen efter sommarvilan.

 


Tips!

Ett bra tips som jag tar till mig som jag såg på granngården idag när jag sprang in o handlade lite smått.

Häll några droppar jodopax i vattnet när du ska svampa av hästen. Bra för små skavsår och knutor.

Det ska jag absolut börja med när H är fräsch. Han får små knutor på ryggen för att han är så känslig för friktionen av sadeln. Funderar även på att köpa en akton-padd men den berättar jag om i ett annat inlägg :)


Sommarhage







Idag fick H o hans tjej gå ner till gräshagen o börja vänja sig lite vid den. Två timmar fick de gå i den efter sin vanliga hage o det blev nog lagom. Jag hoppas att de kan gå ner ett tag imorn med för de ville inte alls gå hem när det var dags. De blir bara tajtare o tajtare också vilket är kul o se :)


Jag hade en liten städardag i stallet idag med. Jag började med att mocka deras vanliga hage o sen städade jag ur och rensade mitt skåp. Det är så mycket som jag behöver bli av med.. Är det kanske nån här som är intresserad av att köpa täcken eller dressyrschabrak för en billig peng?? Allt är i bra skick men täcken är för små, i strl 145. Schabraken har också blivit för små då jag har 17,5" i min nya sadel och måste numera specialbeställa 18" :( Två schabrak har jag fått av sharpman när jag var med i östgötateamet och de är nästan aldrig använda. Täcken har jag både regn, sommar, vinter, stall som jag vill bli av med. Säg till om intresset finns!

Sötis

Så här söt var hami i sin mössa han fick låna hos veterinären!


Tjockisar

Tjockisen står o hetsäter med tjejen! Det går tydligen inte att släppa höet ur sikte :)


Hemma igen!

Nu är vi hemma från veterinären och behandlingen gick bra. Hami är så snäll och han är verkligen världens bästa att ha ed sig sådär. Han stod helt stilla i nästan 30 minuter o bara väntade på veterinären utan att knappt röra ett ben :)
Tyvärr så får vi inte veta försen efter nästa behandling, alltså minst en månad, om det går åt rätt håll. Det känns verkligen jobbigt att allt är så ovisst men som hon sa -ultraljudar man nu så blir man bara besvken.
Han fick iaf ett nytt täcke som en liten försenad födelsedagspresent. Ett Amigos regntäcke utan något foder och det behövdes verkligen då hans lilla rumpa putar ut ur det andra han har. Haha :)


FÖDELSEDAG!!




Idag fyller min älskade häst år - hela nio år blir han. Det är helt sjukt att jag har haft han sen han var fyra. Jag känner nog ingen så väl som jag känner han. Han är den bästa som finns!

Veterinären

På tisdag är det dags för veterinären igen och den andra stötvågsbehandlingen. Känns inte alls bra då svullnaden inte har gått ner någonting. Börjar inse att tar kommer ta ett bra tag innan jag får börja rida igen. Känns jobbigt! Men nu har han redan tappat nästan alla muskler så nu är jag inte lika stressad längre över det. Nu är det viktigaste att han blir helt bra!!!


Min älskling! Han är så vacker o jag älskar han så det gör ont ibland alltså...


Fadderhäst

På svenska hästars vän hemsida så hittade jag lite info om att bli fadder åt en av hästarna de har räddat. Hästen har redan en fodervärd men för att den ska få lite extra hjälp så kan man alltså också bli fadder till den. Jag funderar starkt på att bli det eller varför inte ge till mamma eller någon i födelsedagspresent? Man får info fyra ggr/år om hästen och får veta hur den mår och vad den gör idag. De har också bilder på sin sida som visar hur hästarna såg ut när de hittade de och hur bra de ser ut att må nu. De verkar göra ett riktigt bra arbete och blir blir ritkigt inspirerad av att kolla runt där inne på hemsidan.
http://www.shv.org/index.php?option=com_content&view=article&id=74&Itemid=82


Blödning på senan

Hamiltons svullnad över blödningen har inte gått ner nånting sedan vi gjorde den första stötvågsbehandling. Vi fick också ett recept på en gel som vi skulle smörja med på svullnaden, Compagel. Det är som en en dos av metacam men som punktbehandling istället. 

Hamiltons är iaf väldigt lugn nu för tiden och jag har nästan slutat att skritta helt. Eftersom jag gjorde det de fem första veckorna och blödningen inte blivit bättre alls så tänkte jag pröva med att vila så mycket som möjligt. Han går ute med tjejen i hagen nu plus att de har höbal hela dagen i hagen så jag tror att koliken bör hålla sig borta. -Pepparpeppar-
Jag tänkte ta kort på svullnaden så ni får se hur det ser ut. Det kan va bra att ha en bild av det i huvudet om det någon gång skulle hända en själv. Tills jag har tagit bilden så visar jag en jag googlade fram. Det är ett rätt extremt fall av senskada men jag tycker inte att Hamiltons svullnad är så jättemycket mindre dock lte mer centrerad.


På tisdag är det dags för den andra behandlingen och jag hoppas att den börjar verka lite mer.

Jag önskar att jag bara kunde plocka fram en annan tävlingshäst från fickan så inte jag tappade så mycket av min ridning under dessa långa sjukperioder.

RSS 2.0