Tips inför sommarbetet

Allmänt | 2012-06-09 | 20:47:33 Kommentera här! » 0 st


Sommartid är betestid för de flesta hästar. Grönt gräs, långa dagar i hagen och kanske till och med sommarledigt.

Här kommer lite tips på vad du kan tänka på för att göra din hästs semester så trevlig som möjligt!

Vänj magen
Innan det är dags att släppa hästarna på sommarbete – oavsett om dom ska gå ute dygnet runt eller om de ska stå inne på nätterna – så är det viktigt att hästarna får vänja sina magar med att äta gräs. Ofta har ju hästarna gått i vinterhagar med lite eller inget gräs alls och då kan omställningen till det saftiga gräset vara väldigt stor. Man kan börja med att beta hästen en stund varje dag och utöka och låta de gå halvdagar på betet till att börja med.

Dygnet runt?
Sommarbete betyder för de flesta att hästen går ute dygnet runt men i vissa fall kanske inte det är lämpligt. Det kan vara så att hagen saknar skydd för väder och vind och då kan det vara bra att låta hästarna komma in och sova i stallet på nätterna eller om hästen ska hållas i tävlingskondition under sommaren. 

Förberedelser
Innan man släpper ut hästarna är det bra att gå igenom hagen och kontrollera så att staketen är hela och eventuellt byta ut sliten eltråd eller trasiga träslanor. Det är också viktigt att kontrollera att det inte växer giftiga växter i hagen. De man ska se upp mest med är idegran, skelört och kabbeleka. Idegran är dödlig för hästar även i små doser. De växer sällan i hagar men kabbelekan kan man hitta i diken. Några arter som är giftiga vid större mängder är smörblommor, ekollon och åkerfräken, men dessa brukar hästarna själva vara bra på att undvika så länge det finns gott om bete. 

Avmaskning
Innan hästarna släpps på betet, och även under betet kan det vara bra att avmaska dom. Kontakta din veterinär eller apoteket för att får råd om vilket avmaskningsmedel du bör använda. 

Betet
Beteshagen måste vara tillräckligt stor – ett ungefärligt riktvärde är ett tunnland mark per häst. Se till att hästarna trivs ihop, är det någon som blir utstött eller jagad kan det vara bra att dela upp gruppen. Hagen bör ha någon sorts skydd mot stark sol eller dåligt väder. 

Under själva betet
När hästarna väl går i hagen och myser är det viktigt att inte själv ta semester – hästarna behöver fortfarande daglig tillsyn. Kolla så att de inte gjort sig illa, sår blir lätt infekterade under sommaren och flugorna samlas i horder kring öppna sår – inte bra för läkningen. Vid behov kan man behöva hjälpa hästarna mot insekterna med till exempel flugmedel av olika sorter eller till exempel ett flugpannband för att undvika rinnande ögon. Hästar med rosa mular kan behöva smörjas in med solkräm för att inte bli sönderbrända, se till att välja en oparfymerad, vattenfast sort! 
Känn även över hästarna och ta bort fästingar för att minska risken för fästingburna sjukdomar. 

Vatten och stödfoder
På betet är det viktigt att hästarna har fri tillgång till fräsht vatten. En varm sommardag kan en häst sätta i sig upp till 50-60 liter vatten! Se till att skura ur vattenkaret regelbundet, vattnet blir snabbt grumligt och slemmigt i sommarvärmen. 
Håll även ett öga på betet – räcker det? Börjar hästarna tappa i hull? I så fall kan det vara på sin plats att stödfodra med hö. En saltsten är också bra att sätta ut i hagen. 

Betesförmedling
På flera håll i landet, bland annat i Kalmar län, Örebro län och Västmanlands län, har man startat betesförmedlingar. Här kan hästägare hitta bete till sina hästar och markägare kan hitta hästar som håller efter markern. Har du dåligt med beteshagar så kolla med din länsstyrelse! 

Hösten i antågande…

När sedan hösten börjar närma sig och det är dags att stalla in hästarna igen så är det ganska naturligt att de lagt på sig lite extra hull. Tänk på att sätta igång lugnt och försiktigt om hästen har vilat hela sommaren och få ner hästen i normalvikt igen – att gå runt med betesmage hela året sliter mycket på ben och leder. Till hösten kommer Stallsmart med tips på hur du sätter igång din häst igen efter sommarvilan.

 


Kommentarer

Namn:
Kom ihåg

E-mejl: (endast för mig)


WWW:


Kommentar:




Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se - allt om bloggdesign!
www.pokercasinobonus.se