forskning!

Allmänt | 2012-09-23 | 19:11:00 Kommentera här! » 0 st


Jag har hittat en ny sida som jag älskar.. Det är en sida som presenterar ny forskning/fakta inom hästvärlden.Det handlar om allt, fodring, ridning, sjukdomar, anatomi... ja allt! 

Jag satt o läste hela kvällen och fortsatte idag och fastnade och började ransaka mig själv lite när jag läste ny fakta  om spöet. Spöet används i de flesta hästsammanhang och oftast för att få hästen att prestera bättre. På trav och glphästar används det ofta för att få hästen att springa snabbare i slutet av ett lopp. Ny forskning visar att det inte ens gör det, det får hästen att ändra sin språngkurva men det går inte snabbare för det.. Överdomare i både glp, trav och ridhästvärlden har märkt en ökning av spöet som inte är okej och lagen om spöet ska nog därför ändras. Förslaget ser nu tydligen ut såhär:

"Att använda ett spö som mild korrigering eller som en förlängd hjälp anser utredaren inte är något djurskyddsproblem så länge som det inte skadar djuret eller orsakar djuret lidande. Däremot anser utredaren att det inte är förenligt med djurskyddslagstiftningen att ge ett djur slag med spö för att få det att springa fortare eller hoppa över ett hinder. Som utredaren ser det är detta en form av våld mot djur och har inte något egentligt rättfärdigande även om antalet slag kontrolleras. Utredaren anser vidare att spö kan bäras som en säkerhet och som en hjälp att undvika olyckor. Utredaren anser därför att Jordbruksverket i sina föreskrifter gällande hur utrustning får användas bör förbjuda spödrivning i frammaningssyfte."



Som det stod i artikeln så är det på få djur som det är tillåtet att använda spö som ens korrigering. Visst är det bara hästar? Tänk vad vi skulle reagera om vi såg nån som var ute o tränade sin hund med ett spö i handen och använde det om hunden inte gick fot eller nåt. Är spö tillåtet inom hästvärlden för att de är så stora djur? Har det blivit någon konstig utveckling och att det inte alls var till för samma sak förr? 
Jag använder själv spö men mer som en förlängd del av mina ben när de inte räcker till och det handlar mer om impulser på rumpan för att påminna H om saker och ting.. Och ja, när jag tänker efter så gör jag ju det för att jag inte klarar att få honom dit jag vill annars. Hmm, jag kommer nog tänka efter en extra gång när jag i framtiden vill att H ska trampa på lite mer med bakbenen eller flytta rumpan eller bogen. 




Kommentarer

Namn:
Kom ihåg

E-mejl: (endast för mig)


WWW:


Kommentar:




Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se - allt om bloggdesign!
www.pokercasinobonus.se