H. Hamilton

Nu sitter jag hos mamma och kollar igenom gamla bilder på dator. Blir alldeles nostalgisk, mamma med - så mycket så hon brände vid maten :)

Det här är Hamilton bara någon dag efter att vi fick honom. Jag hade glömt bort hur illa han såg ut. Herregud! På det här långa avståndet ser man heller inte hur sönderskavd och biten han var på hela kroppen. Det ser knappt  ut som honom själv tycker jag och på vissa bilder känner man inte ens igen honom i hans ansikte.



Här har han ätit upp sig lite iaf och då kunde jag börja rida lite smått. Han ser så himla liten ut tycker jag.

Om jag hade fått göra något annorlunda idag så hade jag nog väntat lite längre med att börja rida tills han var i bra hull. Han hade ju nästan ingen energi att göra av med och jag tror att det kanske hade gått lite snabbare att få honom i form då men men, får man sin första egna häst vill man rida så fort det bara går... helst innan man ens fått hästen.


Longerade rätt mycket i början så han skulle slippa ha mig på sin lilla beniga rygg. Här har det gått ett halvår sedan vi fick honom och man ser att han är i mycket bättre hull.


Jag tror att det här är min första "riktiga" tävling med H


öva lastning

Vad är det här? Snö??!
Hela min planering gick i stöpet nu. Jag hade både tänkt att rida glp-programmet på utebanan och öva lite lastning. Inte för att H är svår att lasta men det behövs nästan alltid en lina bakom rumpan på honom. Han är lite ostadig och tycker rampen är lite sådär men såfort han får linan bakom rumpan som ett stöd så går han in. Eftesom Ponnyakuten på SVT är mitt favoritprogram (hehe) så har jag fått lite ny inspiration till lastning och tänkte idag ha testat att ha spöt som en förlängd arm istället för linan... men jag får väl hoppas att det blir bättre väder imorn. 


Jag önskar verkligen att jag hade den här transporten...

Hamilton

Hamisötnos idag innan han o Mor skrittade ut i skogen!


Bokat!

Nu har jag fått en tid hos tandis åt H. Mindre än två veckor kvar så det är skönt!

Idag var han lite hängig o orolig i boxen. Dock ingen feber så jag slängde på sadeln o körde några varv i glp ändå. Han mår bäst av det för annars skulle han klättra på väggarna framåt kvällen av uttråkning. O då är han inte speciellt trevlig kan jag säga :) Får hålla lite extra koll på honom imorn.


Typisk bild på H med spöt i munnen. Han brukar bära ner det till ridhuset åt mig! Han är som en hund som behöver ha en uppgift. Haha! Å andra sidan har han det mesta i munnen hela tiden.


Lite rolig fakta om hästar!


Hästar tillhör familjen Equus. Equus härstammar från antikens Grekland och betyder "Snabbhet".

En av dom första hästraserna hette Hyracotherium. Den var liten som en räv och hade tår istället för hovar. Den är ursprunget till dagens hästar.

Den första hästen som hade hovar var Pliohippus.

Sammanlagt i världen idag finns ungefär 75,000,000 hästar.

Genomsnittsåldern för en häst är 20 - 25år, dock finns det hästar som blivit 30år.

Världens, nu kända, äldsta häst blev hela 62år gammal, den kallades "Old Billy".

När det gäller ponny så blev den äldsta 54år.

Den äldsta häst som fölat var 42 år.

Världens minsta hästras är Falabella där dom största exemplaren blivit 74cm höga.

Världens minsta ponny, "Little Pumpkin", blev endast 35.5cm hög.

Världens största häst var en shire som hette Sampson, han blev ungefär 220cm hög.

Samson blev även världens tyngsta då han vägde hela 1524kg.

Världsrekordet i stocksläpning sattes 1893. Två clydesdale hingstar drog då ett släp vägandes 128ton, detta motsvarar 22 afrikanska elefanter.

Det finns mer än 350 olika hästraser.

När man talar med en häst så reagerar den mer på tonfall än på ord.

Världens längsta svans på en häst är 6,6m lång, den tillhör en Palomino som heter Chinook.

Hästar har två blinda punkter, en rakt bakom och en rakt framför dom.

Ett hästhjärta väger ungefär 4,5kg
Ett genomsnittshuvud på en häst väger ungefär 5,4kg.

Man kan se på hästens tänder hur gammal den är. När den är fem år har den fått alla tänder, sen ser man på längden på tänderna.

Världsrekordet i hastighet med häst är ungefär 69km/h, det sattes av en fyraårig häst som hette Big Racket.

I gamla svartvita filmer när dom sköt en häst så var detta inte trickfilmat utan dom sköt verkligen hästen.

Hästar visar genom sitt ansiktsuttryck hur dom mår, dom använder då sina öron, näsborrar och ögon. Man ska se upp för en häst med vidgade näsborrar och öronen bakåt.

Nästan alla föl föds under natten för att inte rovdjur ska se dom.

I vilt tillstånd så bestämmer stoet när och vart flocken ska gå medan hingstarna bara följer med.

Hästen var det sista vilda djuret att bli domesticerat.

En häst kan dricka upp till 40 liter vatten på en dag.

Man kan förutse en hästs färg på fölpälsen. Dom ändrar ofta färg flera gånger och får oftast inte sin "riktiga" färg innan dom är två år.

Hästar gör åt med mer energi när dom ligger ner än när dom står upp.

Kaniner är inte gnagare, dom är Lagomorpher. Dom är alltså närmare besläktade med hästar än dom är med råttor och möss.

Tävlingshästen Humorist som vann Engelska derbyt i början av 1920-talet skulle egentligen aldrig kunnat bli en tävlingshäst eftersom man efter hans död såg att han var född med bara en lunga.

Med sina långa ben, sitt stora hjärta och sina stora lungor så är hästen skapad för att galoppera. Att hoppa är inte nåt naturligt för en häst utan dom går hellre runt hindret.

Kina har inte bara mest människor, dom har mest hästar också, närmare bestämt ungefär 10,000,000 hästar.

Det finns inga vita hästar. De hästar som kallas vita har lite svarta och lite vita hårstrån och ser vita ut. Om en häst är helt vit så har den även rosa hud runt ögonen, rosa öron och rosa mule. Den kallas då albino.

Hästar kan inte spy.

Hippofobi betyder hästrädsla.

Hästar kan inte andas genom munnen, därför ser man aldrig en häst flåsa som en hund.

Hästar har ganska bra minne, om du länge varit med en häst så kommer den ihåg dig hur länge som helst. Detta gäller dock inte om du varit med hästen under en kort period.


Tandläkaren

Det har inte gått bra att rida alls de senaste två veckorna. Inget har funkat o igår tänkte jag tanken att det kanske var dags att åka till tandläkaren igen för H. Idag när mamma hoppade upp efter ca en vecka så kände hon det direkt så imorn blir det att boka en tid, så fort som möjligt så allt är iordning tills tävlingarna.

I somras så var H rätt hängig o det var otroligt mkt som var fel o då gjorde vi en koll på hela honom. Då kom veterinären fram till att H har överbett o att det har skavt upp små sår i munnen på honom. Detta satte ner hans välmående rejält o bidrog även till hälta på flera ben. När det var åtgärdat så började allt, både träning o H's välmående att gå uppåt.

Hoppas det är lika lättfixat även denna gång! :)


Skritt

Att skritta långa sträckor är otroligt bra för hästen och jag ska försöka blir bättre på det. Perfekt ist för en vilodag, en häst mår bra av att röra på sig :) H brukar få vila ca var 10 dag men då står han som sagt aldrig helt utan det brukar bli en kortare tur i skogen eller liknande.

Att skritta en tur ute är mkt bättre och arbetar mer muskler än lite "halvdan" ridning inne. Plus att det stärker senorna på hårdare underlag.



Skrittur!

Idag har jag o H vart ute i skogen o skrittat en timme ungefär. Igår red han glp-programmet så idag var det bara vila. Dock vill jag inte att han ska stå helt då jag är rädd för att hans kolikmage sätter igång då.

H har haft en lugn dag idag men igår fick han röra på sig mkt. På morgonen släppte jag han i ridhuset så då fick han latja lite själv, vid lunch blev det glp-p, o sen på em fick han gå ut i en större hage så han hade tydligen övat på glp-piruetter själv. Vad bra säger jag :)

Imorn ska jag trimma igen. Första gången på en vecka. Jag känner att jag har fastnat lite så jag har gått ifrån det lite de senaste dagarna. Jag tror att det är det bästa! O vädret har ju vart så fint så det vore dumt att inte dra nytta av det. Men imorn är det dags igen...


Utebanan

Blev att rida ute idag med. Först en skrittsväng i skogen med Hamis tjej o sen lite lösgörande arbete på utebanan. Gick sådär då han mkt hellre ville koncentrera sig på hästarna dom hoppade på banan bredvid.

Imorn börjar jag jobba klockan 7 så då tänkte jag släppa H i ridhuset på morgonen så han får springa av sig lite. Känns dock lite jobbigt att man ska ställa om klockan i natt, det innebär att jag får sova en timme mindre. Buhu!


Hästmagazinet

Hästmagazinet är min nya favorittidning numera. Den är verkligen intressant och det är allt från framgångsrika ryttare som berättar sina bästa tips till det senaste inom hästsporten. Specialnummret "allt om dressyr" är fortfarande min favorit och jag hoppas det kommer ut ett ex till snart!


Vår!!!

Jag älskar våren! Den är så uppskattad o det bästa som finns är nog att rida på utebanan i kvällssolen :) idag blev det lösgörande arbete i hoppsadeln. Jag är nöjd med traven och han kändes riktigt avslappnad mot slutet!

I helgen är det stalltjänst som gäller både lör o sön men det för inte ett dugg om vädret håller i sig såhär!


Cavallo

Oj vad glad man kan bli av att hitta ett par ridbyxor som man "lagt undan". Får nog dock lägga undan de igen för de är alldeles för varma nu. Attans att jag inte hittade de i vintras!

Nu stallet i det alldeles härliga vädret!


sadlar

Det har vart lite fullt upp nu i dagarna då min kära far har fyllt 50. Men nu är han grattad så det räcker och blir över :) 

Jag har under min hästtid bara hunnit med att äga (egentligen inte för mamma gör det, haha) en häst men jag har däremot hunnit med att köpa 3 helt nya sadlar. Den första jag köpte var till min foderhäst och det var en Bates innova cair.

Jag hade den i svart såklart och med de stora stöden. Jag gillade den verkligen då men jag kan nog inte tänka mig att sitta fast så mkt i skänkeln idag. Hmm, hur tänkte jag. Minns fortfarande skräcken i mina tränares ögon varje gång jag bad de hoppa upp på Hamilton. Haha! 


När jag sen fick Hami så hade jag denna sadel ett tag för den passade även honom men han fick små små knölar av den på ryggen. Denna sadel har luftstoppning och såklart klarar inte lilla bomullstussen av det då luften rör sig hela tiden i sadeln. Då bytte jag sadel till Prestige top dressage.

Jag gillade verkligen den här sadeln, djupt säte och väldigt skön att sitta i. Tyvärr så är lädret så hårt så den blev rätt repig under de ca 2 åren som jag hade den. Det blev repor av stigbyglarna så fort de nuddade sadeln, typ, och det var skittråkigt. Det är mkt pengar man lagt ner och man är inte så rädd om nåt som man är om sadeln :)
Hamilton växte däremot väldigt mkt under de första åren, nästan 8 cm från att han var 4-7, så den började ligga i framvikt och han gillade den inte alls. 

Innan nyår så köpte jag en ny sadel och det var Hamilton själv som valde den, kan man verkligen säga. Hans val blev en Frank Baines Omni.

Jag älskar den... sitsen är en blandning av gele och den är så mjuk att sitta i, att den är superdjup är ett till plus. I början tyckte jag att det var svårt att komma intill med skänklarna men det insåg jag sen bara var en vanesak från gamla sadeln. Jag har den i 17.5 och den har rätt stora kåpor så nackdelen är att schabraken ser ut som små stjärtlappar under. Jag får pga denna sadel specialbeställa schabrak i 18" hos Mias. Har bara skaffat ett än så länge för de är rätt dyra men måste inom de närmsta dagarna beställa ett tävlingssvhabrak så jag iaf ser normal ut bland folk :)
Hamilton trivs väldigt bra i den och det var ungefär i vevan med sadelbyta som allt började vända till det positiva. Undra om det var den? :)

I alla sadelbyten så har jag fått lära mig hur viktigt det är med en utprovad sadel. Idag skulle jag aldrig rida i en sadel som inte var utprovad av en professionell sadelutprovare. Jag har förstått att det är väldigt smärtsamt för hästen att gå med en sadel som inte är ok. Vill man sikta högt tycker jag att sadel är steg 1!

Carro Carlstedt

Nu ska jag strax bege mig till stallet, idag kommer Carro så det står träning på schemat. Hoppas på att hon kan hoppa upp o hjälpa mig lite med galoppen.

Nu på fm har jag även vart o lämnat in min tenta då nu är den ur världen o det ända jag kan göra nu är att vänta på resultat :)

Vann förresten ett par sporrskydd på Tradera igår. Perfekt, för jag har sett att det börjat skava lite på mina stövlar så jag vill skydda de. Det var en butiksannons så skydden kostade egentligen runt 100lappen men jag betalar bara ca 40 kr för både skydden o frakten :)


Pyssel

Nyligen hemkommen från stallet. Köpte även med mig kinamat på vägen hem :) Mums!
Det gick sådär att rida. Hamilton verkar inte riktigt fatta det där med bommar. Hinder går bra men just bommar får honom inte riktigt att vilja lyfta på benne så mycket. Han skiter i om han trampar rakt på dem och flera gånger är man nära en nära-döden-upplevelse för att han är så himla klumpig och snubblar.. Men jag känner att det är lite hans problem och jag försöker mest sitta stadigt och rakt i sadeln.


Igår och idag har förresten vart lite pysseldagar i stallet... igår så gjorde jag sådana där tråkiga saker som man måste göra. Jag skrubbade krubban, vattenhinken, vände på allt spån i boxen... Idag så försökte mamm och jag fixa till Hamis hage lite. Det blir så himla lerigt såhär års men jag hoppas att det blir lite bättre med den sanden vi lade ut.


Imorn är det ponnytävlingar i stallet så det blir att ta sig upp tidigt ocg rida ut innan det är dags för att vara skrivare i några timmar.

Markarbete "huset"

Idag är det dags för markarbete eftersom det inte blev av tidigare. Den här övningen, "huset", är min nya favoritövning. Den går att anpassa efter alla nivåer och önskemål! Idag ska jag bara ha bommar på marken och koncentrera min på att rida bra vägar. Att rida på linjer är inte min starka sida så nu till tävlingarna måste jag verkligen träna, träna, träna på det och vad är inte bättre än att bygga upp lite bommar/hinder. Då måste jag ju verkligen planera!

Markarbete/hoppning checkar av så bra hur dressyren funkar tycker jag. Då måste du ha en lydig häst för att klara av en hel bana. Och så upplever jag att H blir väldigt mjuk i kroppen av det :)


Fredag!

Äntligen fredag. Så skönt det är! Egentligen har jag vart hemma hela veckan o skrivit hemtenta så spec ansträngande har det inte vart.:) Har kunnat va i stallet på förmiddagarna med. Det bästa som finns!

Nu har jag prec kommit hem från ett dressyrpass. Tog kandaret o det gick helt okej. Vissa grejer funkade kanon medan andra funkade mindre bra. Det är svårt att faktiskt koncentrera sig på det bra sakerna o jag behöver verkligen träna på det. Har en tendens till att vara alldeles för självkritisk!

Nu sitter jag här med min gourmémat. Hehe! Önskar man vore bättre på det här med mat. Men det är ju så tråkigt att laga åt sig själv. Ikväll blir det iaf ordentlig mat för Adde o jag ska laga indiskt (läs; Adde ska:)


Ridsugen!

Idag var det för ovanlighetens skull mamma som tränade med H. Hon var jätteduktig och H var jättefin! Men jag blev så himla ridsugen så jag hoppade upp efter och körde lite galopparbete. Han gjorde två jättefina byten. Han har tendens att byta före med bak. Vilket iof är mer positivt än att byta före med fram men igår satte jag mig och läste en artikel på hippson om just byten. Byter hästen före med bak så är det ofta ryttaren som låser fast hästen i nya inner och sedan stod det lite om hur man kan tänka och liknande. Och titt så bra det gick när man faktiskt gör som man ska! Haha. Min påminnelse i det här blir iaf att plugga mer ridning så jag är mer säker på allt jag gör :)


Hami och hans tjej har lite mysstund!


equidesign

Igårkväll beställde jag denna plastrong från equidesign.dinstudio.se. Den kommer vara perfekt sydd åt just mig!



Ville ha en som var lite diskret samtidigt som den var lite "glammig", tycker jag hittade en bra :) Min tävlingskavaj är inte så mycket att hänga i julgranen men det är det dyraste att köpa ny så jag satsar på assesoarerna i år! Den skulle också komma lagom till min första start, perfekt! :)

Tävling

Sista skritturen med H är gjord och han mår prima igen, var otroligt jobbig och hade överskottsenergi och tyckte att han visst kunde bära grimskaftet i munnen själv hela tiden.

Förresten så har jag anmält mig till den första tävlingen. Jag är grymt taggad och önskar att det kunde va nu i helgen istället :):)


Kolik

Jaha! Idag var min plan att rida markarbete, huset, och träna lydnad. Tyvärr upptäckte jag när jag skulle hämta H i hagen att han hade ont i magen. Han var som i trans och stod o stirrade på en punkt i backen och kunde liksom inte sluta att darra och röra på benen. Jag fattade direkt för han har blivit likadan förut. Jag tog in han på en gång och tog av täcket innan jag gick ner i ridhuset o gick med han. Efter 30 min tog jag upp han igen o tog temp o lyssnade på magen. Ingen feber o han var mkt lugnare nu så jag sadlade på o gav mig ut i skogen på en tur i hopp om att magen skulle komma igång. Efter typ halva turen så blev han mkt piggare o gladare! När han kom in i boxen igen så bajsade han också. Att man kan bli så glad för lite bajs :) hehe!

Han mår mkt bättre nu men jag åkte iaf o köpte parafinolja som jag gav han i betfor. Köpte också lindrökaka, tänkte börja utfodra med det som förebyggande syfte.

Skönt att det inte var så allvarligt som det brukar kunna bli. Sist fick veterinären komma ut och ge kramplösande och slanga med paraffinolja. Usch! Jag fattar inte hur känslig man kan va!!

Min tanke är att han kanske har fått i sig lite lera i hagen. Jag har tänkt både igår o idag på att han var lerig på nosen som att han gått o dragit den i backen.

En bild på lilla kraken från första gången när han hade gaskolik o stod o fick dropp.


Morötter

Igår köpte jag 10 kg morötter till Hamilton. Morötter innehåller "nåt konstigt ämne" som förvandlas till A-vitamin i hästens kropp. Perfekt såhär på våren när det behövs mycket vutaminer :) 


Idag var planen att rida i ridhuset för att checka av från träningen med Mads. Jag började med kandaret men Hamitlon var väldigt konstig på det idag. Kunde liksom inte få ro och stänga munnen så jag gick upp och bytte till det vanliga tränslet rätt fort. Det gick bättre. Kanske att han hade bitit sig eller nåt, jag vet inte. Han är ju inte lika känslig och så i tränslet men desto större anledning att träna just gas och broms och att han ska lyda på en gång. Gasen gick bra och han gjorde några riktigt fina galoppfattningar från skritt, bromsen däremot. Känns som man tar i segt tuggummi ibland! Det måste jag träna mer på...
Efter passet bev det iaf en skrittsväng ut. Vädret är så himla skönt ute nu så det är svårt att hålla sig borta från skogen :) 

Hemtentamen

Hela den här veckan har jag en hemtenta som ska skrivas men jag ska försöka få den klar till onsdag kväll senast så jag kan jobba lite i slutet av veckan. Pengar behövs alltid :)

Jag älskar att ha hemtenta. Man får sitta i sin takt och skriva och jag tycker att jag lär mig så mycket på en hem istället för en sals.
Sen är det bra att jag kan ta mig till stallet innan lektionerna börjar så jag kan rida i hela ridhuset ;) om hela är fritt så har jag två stycken 20*40.
I söndags så red mamma ut på Hami och igår så gick jag bara en liten promenad med han samt masserade honom. Han fick lite vila efter Mads-träningarna men idag är det igång igen och kolla så att allt jag gjorde på träningen fungerar. Jag SKA tänka på att va konsekvent idag!!!


... och mig!

En liten presentetion av mig skulle väl kanske också vara på sin plats.

Isabell heter jag men alla har alltid kallat mig för Bella så det känns nästan konstigt när någon tilltalar mig som Isabell. Jag fyller 22 år i September i år.
Jag har näst intill ridit sen jag kunde gå. Jag är uppväxt på landet och där hade mina grannar massa ponnier. Jag och min vän hängde jämt i stallet och när vi blev några år äldre så kunde vi vara ute i skogen och rida deras små shettlandsponnier i timmar. haha! Tycker synd om de nu i efterhand.
När jag fyllde sex år så började jag rida på ridskolan i min stad och sedan dess har jag alltid ridit regelbundet. När jag kom upp i tidiga tonåren så började jag sköta ridskolechefens hästar och när hon sedan blev gravid så fick jag ta hand om och rida hennes hästar som om de vore mina egna. Det var nog en viktig tid i mitt "hästliv" för det var då jag började lägga ner min "själ" i ridningen och visste att det var det jag ville satsa på. När hon hade vart mammaledig i ca två år och fått två barn så började jag ha hennes svärfars häst på foder. Det var den jag ramlade av när jag var iväg på en tävling.

O´för fyra år sedan köpte jag Hamilton, men det vet ni ju allt om.


På gymnasiet gick jag Natur och Samhäll för min plan var då att söka till Hippologen efter, men istället blev det ett sabbatsår efter gymnasiet då jag jobbade som städerska på mitt sommarjobb som jag haft sedan flera år tillbaka. Efter ett år där så tröttnade jag väldigt ordentligt på det och sökte in till Socionomprogrammet.
Jag insåg när jag jobbade att jag vill ha ridningen som ett starkt intresse istället för ett jobb.. Idag är jag lite delad men jag tror och hoppas att jag kommer trivas som socionom i alla fall. Sedan finns det ju ingenting som säger att jag inte kan gå andra kurser och komplettera kompetensen inom ridningen så i framtiden kanske jag kan väva samman båda intressena. Det vore nog en dröm!


Hasselgårdens Hamilton

Jag tänkte presentera min lilla häst, eller lilla och lilla. Han är ca 175 hög. När vi köpte han så var han bara 168 och jag hade pluggat på rätt bra om hans stam så jag visste att både hans pappa och morfar var 172, vilket jag tänkte var en perfekt storlek. Men på hans första sommarbete så växte han nästan 8cm.
Hans storlek har gjort det rätt jobbigt att rida han och jag fick i början ta det lite lugnt pga det. När han är så stor så är det mycket muskler att värma upp och hålla koll på och jag har hela tiden fått jobba med hans bakben, han är lite för långsam i sina rörelser..
Hasselgårdens Hamilton 2003
far: Blue Hors Hertug
mor: Flora Romance
morfar: Blue Hors Romancier
Hamilton är alltså nio år i år och jag fick honom när han var fyra år. Innan honom så hade jag en foderhäst som jag ramlade av på en tävling, jag bröt bäckenbenet och punkterade lungan, så sedan när jag fick tillbaka honom när jag var "ridklar" igen så var jag lite rädd och osäker på honom. Mamma och jag kollade runt på hästar och då främst häst att ha på foder. Det var några stycken som hörde av sig när de fick reda på att jag letade häst så vi var runt lite och tittade och provred men ingenting som varken jag eller mamma fastnade för. Min tränare skickade då annonsen på Hamilton och jag vet inte riktigt vad som tog åt oss men vi åkte dit. Bilresan tog fem timmar och när vi kom dit så såg vi en häst som såg helt utmärglad ut. Han var så smal så man såg varenda revben och höftbenen stog ut som två spjut. haha! På vissa delar av kroppen var hans päls helt avskalad pga av skav från täcket.
Jag fattar inte riktigt vad vi såg i han för han var verkligen ful :) Men som sagt, jag hade läst på mkt om hans stam så jag såg mest hans pappa i honom. Jag såg nog inte riktigt den där fula ankungen utan jag såg Blue Hors Hertug i han. När vi red gick det väl inte heller speciellt bra. Han var nästan bara sutten på men man kunde se att han hade väldigt fin och taktmässig trav. Galoppen behöver vi inte ens tala om för den fanns inte, sken skulle jag mer kalla det för. ha!
I vilket fall som helst så blev vi de lyckliga som fick köpa han och vi beställde en lastbil som körde han till oss. Han var så fin när han kom!
Hamilton är världens snällaste häst, tyvärr är han lite för busig för sitt eget bästa bara. Han har vart mycket skadad pga sitt bus, bla en bruten käke som även sedan har dragits upp igen. Känslig som en bomullstuss är han också och frångår man hans rutiner med t ex en timme ute extra i hagen så får han kolik.
Men alla de här skadorna och koliken och allt har gjort att jag känner honom så himla väl. De flesta gånger som det har vart nåt så har jag sett och sagt till mamma redan när jag kommer till boxen att han ser konstig ut. När han har feber så ser jag det på hans ögon. Så många gånger har vi upptäckt skadorna så tidigt så det har kunnat åtgärdas fort. Tyvärr har mycket träning under de här dryga fyra åren försvunnit pga han måste vila.
Vi har inte tävlat så mkt pga av avbrott i träningen hela tiden för alla skador och så... men i år ser jag verkligen fram emot en bra tävlingstermin och målet är att starta msvC i slutet av terminen.

Mads Hendeliowitz

Idag var det dags igen... träning för Mads. Idag hade jag kandaret och det gick MYCKET bättre redan från början. Jag bestämde mig för att rida fram nästan 45 min innan så jag kunde jobba med det grundläggande som jag fick göra dagen innan. Jag ville ha ut så mycket som möjligt av träningen som jag kunde så jag kände att jag ville ha koll på det innan mina 50 min med Mads började. Både gas, broms och ställningen satt mycket bättre från början idag och det kändes som Mads var nöjd med oss och han gav mig faktiskt mycket inspiration i både mitt mentala och i övningar.
När träningen var klar så kom han fram och sa att jag hade en väldigt fin häst. En sådan sak gör mig så glad. Hamilton är nog världens finaste :) haha!
Det bästa som finns är nog ett lyckat träningspass - man kan leva på det hela dagen, ingen kan få min dag dålig efter en sådan bra start :)
En gammal bild på Hami och mig när vi tävlade på hemmaplan. Blev en förstaplacering med nästan 68% om jag inte minns fel.
Jag tänkte presentera Hamilton lite mer i nästa inlägg. Visa bilder på honom när jag fick honom och nu, vilken skillnad det har blivit.
Kram

Första gången!

Jag skapade egentligen bloggen för ett tag sen men har inte riktigt bestämt mig försen nu om jag ska börja skriva eller inte. Tydligen valde jag att börja göra det ikväll... Bloggen är väl främst till för mitt intresse - ridningen och min häst Hamilton. När man har ett så starkt intresse så går nästan varje ledig minut till att tänka på det. Är det inte planeringen för veckan så går man igenom förra ridpasset i huvudet och är det inte det så är det det kommande ridpasset man går igenom. Vad jag menar är att det kan vara skönt att ha en blogg att ventilera i. Jag har redan en "dagbok" där jag skriver ner dagens ridpass och en kommentar om hur det gick men jag känner att jag behöver mer...
Det kanske är lite extra kul att jag börjar just ikväll då jag idag för första gången tränade för Mads Hendeliowitz. Det gick... bra. Jag var lite nervös så Hamilton blev lite spänd och inte ens de mest grundläggande sakerna som gas, broms och ställning funkade. Det var alltså det jag fick jobba med. Men såhär i efterhand när jag tänker tillbaka så var det egentligen jättebra att det blev så. Vi får nämligen samma problem på tävlingsbanan och det här hjälpte mig iaf lite hur jag ska hantera det.
En trött men glad Hamilton efter dagens träning. Imorn är vi på´t igen och då är det kandaret som gäller så jag är peppad :)

RSS 2.0