Apptips!

Eftersom jag är mer åt dresyrhållet så är jag inte sådär jättehaj på hoppning även om jag tycker att det är kul och väldigt viktigt. Härom veckan så hittade jag en väldigt bra app till sånna som mig, den heter cavaletti och det enda man behöver göra är att fylla i hur många hinder man vill hoppa och om man har häst eller ponny. Sen slumpar alltså appen fram en bana med avstånd uträknat. Skitbra säger jag! :)


önskelista

Det finns så himla mycket som jag skulle vilja ha just nu, och inte bara skulle vilja utan jag behöver även det mesta av det. Jag längtar tills jag fyller år så jag kan önska mig lite saker då...




För övrigt så har jag kämpt som en knutte idag på Hamilton på programridningen. Han ville inte alls vara med mig och det blir så sjukt jobbigt att behöva kämpa när någon kämpar 110 % emot en. Fick iaf bra tips och råd av Anna och jag tror jag ska försöka träna programridning för henne en gång till innan nästa start. Har tävlat en del för henne och hon sa iaf att hon stundvis såg kvaliteer i H som hon tidigare inte sett och det var kul att höra.. Tror bestämt att jag koncentrerar mig på det och försöker glömma resten. haha!

programridning



Imorn är det programridning ordnat hos min klubb. Det är en domare (jag tror att hon dömer upp till LA någonstans där på tävlingar) som dömer. Man får ca 30 minuter och under den tiden så rider man programmet samt tränar på de delar som behöver tränas mer på. Jag tänkte att det var ett perfekt tillfälle att rida MSV C1 då jag tidigare inte har ridit det mer än vissa delar själv i ridhuset. Det bästa av allt är att det kostar bara 100kr :)

Verkligen en väl investerad peng tror jag :)

Nu måste jag sova för jag rider redan 9.30 imorn och innan dess måste jag vra ordentligt framriden. Godnatt!

Inte så konstigt...

"Hästen har ungefär 700 tvärstrimmiga muskler,som utgör cirka 60% av hästens totala kroppsvikt."

Inte konstigt att Hami ofta är väldigt stel i början av ridpasset. Det tar ett tag att få de där musklerna lite varma.


Ett bra försök iaf...

Ja, haha! Idag plockade jag fram några hinder o byggde upp en studsserie. Mamma skulle ta kort men de blev inte riktigt som jag hade tänkt mig...


Charles owen

Jag skulle verkligen behöva en ny hjälm. Jag har idag en gammal charles owen hjälm som är hur gammal som helst och luktar inte allt för gott efter alla svettiga ridpass :) Jag håller på att sparar till den här. Den är inte speciellt dyr men det tar ändå lite tid för konstigt nog dyker det ALLTID upp andra saker som måste betalas. Synd, men i sommar iaf... då ska den bli min :)

Dåliga hovar


Hamiltons hovar är av så himla dålig kvalitet. Han har väldigt djupa skåror i strålarna och de blir lätt strålröta där. Vänster bakhov är jobbigast. Man kan se att den hoven är mindre än de andra och i den får han även röta i bärranden (?). skitjobbigt är det o vi måste sprita o tjära de väldigt ofta. Hittade en artikel om just hovar och hur viktigt det är.

http://www.alltomhastar.se/artiklar/hastfakta/utan-hov-ingen-hast-–-det-uttrycket-har-nog-alla-hast-manniskor-hort-forut-men-vad-innebar-det/

Som tur är har vi världens bästa hovslagare. Han är egentligen specialiserad på travhästar men han är väldigt kunnig o noggrann så vi är glada att han tagit sig ann oss :)

Önskar att jag kunde sätta på H ett par såna här varje morgon till hagen så han slapp få upp massa lera o bli blöt i hovarna.


Tjejen

Det här var tjejen han tittade på ;)


Tisdag!

Idag är det tisdag o H o jag körde ett lättare dressyrpass. Vi tränade på glpdelen i MSV C:1. Det gick faktiskt väldigt bra så jag red bara i 40 min ungefär innan vi skrittade ut en sväng i skogen.

Igår däremot, herregud! Jag tänkte att han skulle få en till lite "ledig" dag efter tävlingen så vi red ut med två kompisar. H o jag rider oftast ut själva så igår var han verkligen på gröten. Jäklar den som går om mig sa Hamilton. Haha! Men även om han har kul o vill iväg så blir han aldrig okontrollerad. Åter igen är jag glad över att ha en sån underbar häst! Mor o jag skulle nog aldrig kunna ha en bättre häst, han funkar till mig som dressyrhäst samtidigt som mamma kan rida ut i skogen o om det skulle krisa för oss kan även H's skötare rida. Han är snäll i alla lägen :) oftast!

Idag efter jag ridit fick han iaf gå ut i boxhagen o käka emhöet. Han o hans tjej kunde inte släppa blicken ifrån varandra en endaste sekund. Så söta!


Liniment

Idag har H fått vila. En uteritt med mor var nog ungefär det han orkade idag. Var väldigt trött faktiskt, men som sagt det var en lång dag igår.

Jag har nog vart lika trött som H idag. Eller iaf i kroppen. De senaste halvåret har jag haft väldiga problem med mina höftböjar. Att ha ridit mellan 3-21 års ålder utan att stretcha sätter faktiskt sina spår. Att jag igår fick bära runt på H i sista rundan känns idag. Tur att Hs sjuklåda är lite större än min så han kan dela med sig, radital liniment fungerar mkt bättre än liniment till människor. Varning dock för det är väldigt starkt och butiksbiträdet när jag köpte det berättade en historia om en kvinna som det runnit ner från ryggen till rumpan på. Aj aj aj!!


Bra dag!

Den här tävlingsdagen har vart väldigt ojämn i mina starter. Första klassen gick super, red ihop 71,3% o kom 5:a. Andra klassen gick inte alls bra. Det brukar alltid gå bättre i andra men inte idag tyvärr. Han hade ingen energi alls vilken gjorde att jag bara försökte få han fram för skänkeln o glömde visst bort halvhalterna så domaren tyckte att jag hade alldeles för högt grundtempo.

Dock tror jag att den dåliga andraritten hänger ihop med att det var flera h mellan starterna o han vart så varm i transporten där i mellan, nästan svettig.

Men jag känner iaf att jag är jättenöjd med dagen. Det är så skönt att ha en sån snäll häst...

Nästa tävling debuterar jag MSV C o det ska bli skitkul :) !


Hästmagazinet

Nya HM har kommit. Kan det bli mer lägligt än den här artikeln :)


Tävlingsdags

Imorn är det äntligen dags. Tyvärr så har vädret vart skit rent ut sagt i veckan.. det har bara regnat o regnat! Hoppas på uppehåll imorn iaf.

Idag red jag igenom programen några gånger igen men det kändes inte riktigt lika bra som i onsdags, får hoppas på lite bättre känsla imorn. Nu finns det ingenting mer jag kan göra så det är bara att ta det lugnt ikväll o invänta morgondagen :)


När jag köpte ny sadel vid årsskiftet så köpte jag också en ny gjord, en så kallad "luftgjord". Jag är supernöjd med den ! Egentligen hade väl inte Hamilton några speciella bekymmer med sin vanliga gjord men han ska ju ha det bästa så klart :) Luften som finns inne i gjorden ska liksom andas med i takt som hästen andas vilken gör att trycket  blir jämnt och behagligare för hästen.
Jag valde mellan denna och den franska gjorden som har blivit väldigt poppis. Fick låna en fransk av sadelutprovaren och pröva ett tag. Jag gillade den med men jag tyckte att den var lite läskig då nästan hela gjorden är gjort av resårliknande material så jag visste aldrig riktigt hur mycket jag skulle spänna då man kunde spänna hur mycket som helst.

Bra start på dagen!

Jag älskar att börja förmiddagen i stallet o speciellt när det går bra att rida. Resten av dagen blir automatiskt också bra då! :)

Idag tränade jag program o det var så skönt för jag var helt ensam i ridhuset. Byggde upp staket o körde igenom båda programmen 4 ggr var. Sista gångerna gick det bra o jag hade flera sträckor som jag hade fin känsla.

Bella för ett år sen hade aldrig tränat på programmen innan hon ska tävla, då tänkte jag "det får gå som det går". Men hallå?! Man kan ju inte bli bättre om man inte tränar, på nåt! :)


Fullt upp!

Idag har jag hunnit med mycket. Gick upp tidigt o pluggade lite innan skolan, sen skola o lunch med gruppen, hem o till stallet, hem o tvätta handla o laga mat. Plus att jag har bakat en kladdkaka som snacks till desperate housewifes, mitt favoritprogram!

H var iaf duktig idag. Lite kämpigt i glparbetet men jag kunde inte riktigt koncentrera mig för det var rätt många som red samtidigt. Jag har svårt att koncentrera mig när det är rörigt o många gillar att rida med musik på men det funkar inte för mig. Helst ensam o knäpptyst. Haha!


Bjuder på en söt bild. H i sitt flugtäcke. Han blev så biten förra sommaren o såklart fick han stora svullnader som den känsliga häst han är så jag åkte o köpte detta. När jag gick ner till hagen o satte på det var det som han bara slappnade av. Han blev jättenöjd!


Carroträning

Idag var det dags för Carroträning igen. Eftersom vi har vart hos tandläkaren så missade jag förra gången så det var en hel månad sen sist. Det var väldigt roligt idag! Innan tandis så hade jag en period som det gick "lite mindre bra" men idag kändes det som om vi var tillbaka på banan igen och jag fick mycket beröm av Carro för saker som jag haft i läxa. T ex att jag har tendens till att ha lite hög hand och att ta lite stora tygeltag. Det problemet måste ju vara bland det vanligaste när jag tänker efter. Ser många ryttare både på hög och låg nivå som rider med höga händer, sen kanske det påverkar olika hästar på olika sätt såklart men H blir lätt spänd av min höga och lite för ivriga hand.
Vi tränade på programmen jag ska rida på lördag och dem gick ok, men jag har tisdag, onsdag och fredag till programridning/dressyr o sen en uteritt där emellan på torsdag så ska jag nog iaf komma runt banan :)



Carro måste vara den bästa tränaren någonsin, det har hänt så mycket sen jag började träna regelbundet för henne. Hennes och Mickes hemsida är verkligen värd att kolla in http://www.dressyrhoppet.nu/



"Caroline är en av de mest välutbildade tränarna inom dressyr i Sverige. I Sverige finns endast ett fåtal personer som är Diplomerade Beridare inom Dressyr. Caroline är en av dem..."

Dikar hage

Ett ständigt problem för oss privathästar i mitt stall är hagar. Finns inte tillräckligt med utrymme som alla skulle önska o tyvärr går inte H ihop med den stora flocken i den stora hagen. Så idag har jag försökt börja fika hans lervälling på de iaf värsta ställena. Nu längtar jag bara ännu mer till sommaren så H kan få gå ut i gräshage :)


Plugg...

Idag är det plugg hela förmiddagen innan stallet. Ligger efter lite eftersom jag har jobbat de dagarna som är meningen vi skulle va hemma o läsa på. Usch, fy o blä!!


Ja... en anka

Han är en anka, det är konstaterat efter dagens ridpass. Det började o slutade bra men nånstans där mitt i så blev kommunikationen fel vilket resulterar i att H blir stressad för att han inte fattar när jag gör för mkt på en gång o jag blir stressad av att han inte fattar o att det jag vill inte kommer fram till hans knopp. Jag tog en skrittpaus o andades o sen efter det gjorde jag flera bra travdelar i programmen jag ska tävla nästa helg :)


Första bilden är H o jag idag andra bilden är från idag när H får sina hovar gjorda o fått nog o bara vill in o kissa. Han är förfärlig med sitt kisseri, så fort han kommer in i boxen. Spelar ingen roll om det är efter 15 min eller 5 h. Haha!


Anka?

När jag tränade för Mads så sa han att H måste sluta o gå som en anka o börja trampa på med bakbenen istället. Igår var han verkligen en anka men jag hoppas det är bättre idag för nu ska jag strax rida.


Jag tycker det var ett bra exempel för han trycker fram bröstet sådär som en anka gör. Haha!


Nytt täcke

När vi var hos tandläkaren i onsdags så gick vi även in i travshopen bredvid, såklart! Vi köpte ett nytt täcke till Hamilton då hans regnräcke är alldeles för litet så hans lilla rumpa sticket fram :) rätt sött men inte okej om man vill hålla värmen! Idag fick han inviga det med ett tunt stalltäcke under för vi behövde verkligen tvätta hans säsongstäcke, nästan pinsamt skitigt.


Fynd!!

Ett av mina bästa fynd som jag tagit fram nu när våren börjar komma är min vind/regn jacka från Jacson. Jag köpte den på Ullared för 299:-. När jag kom hem blev jag lite nyfiken på hur mkt billigare det egentligen är på Ullared o jag sökte upp jackan på nätet o där stod det rekommenderar pris 1050:-. FYND!! Dock har jag jackan i vit, inte den bästa stallfärgen men otroligt snygg!


Tvätta transporten :)

Idag köpte mamma en högtryckstvätt så vi skulle kunna tvätta rent transporten. Den har stått under ett björkträd i ca två år när vi inte använder den så den var mer grön o äcklig än vit som den ska.

Förresten så var ju idag första dagen efter tandläkaren som jag fick rida "som vanligt". Det var ju inte jättekul kanske. Efter att han har lösgalopperats en långresor period så blir det så jäkla svårt att sätta in de där små bakbenen under magen. Jaja, första dagen o då är det ok att det går lite sisådär.


Sergio grasso

Idag när vi kom hem från veterinären så tog jag den andra bilen o vände om till Norrköping för att lämna in mina stövlar hos en skomakare som jag blivit rekommenderad. Jag tänkte att det var lika bra så jag inte står där på tävlingen o dragkedja inte funkar.

Väl där inne så trodde inte skomakaren sina ögon. Han hade under sina 25 år i yrket aldrig sett ett par så fult lagade stövlar (har lagat kedjan förr). Jag blir så arg på mig själv att man ibland väljer den mest lätta vägen som tar kortast tid istället för att kolla upp saker. Men står det skomakare på någons företag så ifrågasätter man ju inte det, inte jag iaf.

Jag får iaf hämta de redan på fredag och jag hoppas av hela mitt hjärta att han kan laga mina fina älsklingar så de blir snygga igen :)

Jag hade sån tur när jag skulle köpa stövlar för några år sedan. Det var inte meningen att det skulle bli så dyra stövlar men det var en annan tjej som måttbeställt dessa utan att hämta ut dem. Och det måste ha vart min okända tvilling för de var perfekta för mig med :D


Tandis

Idag var det dags för tandläkaren för H. Det var som jag misstänkte. Hans hakar hade växt och gjort sår i tandköttet. Tyvärr vet jag hur han kände då jag igår fick dra ut en visdomatand för att den skavde på tandköttet under. Usch!!

Det var iaf "kul" att komma tillbaka dit då veterinären bara pratade gott om H, o hon tyckte att han hade blivit jättefin i kroppen (dock ngt rund om magen, hehe!). Han skötte sig iaf exemplariskt som vanligt. Herregud vad skönt det är att ha en snäll häst. Hamilton är väldigt simpel för att vara så stor. :)

Kan inte längta mer efter att få rida annat än glp-p imorn. Haha! Nu hatar jag det! O min dressyrsadel!!

Som vanligt är han oxå världens sötaste när han är drogad. Snarkar så gott gör han med :)

https://cdn3.cdnme.se/cdn/8-1/3308795/images/2012/pic_197982609.jpg" class="image">

https://cdn3.cdnme.se/cdn/8-1/3308795/images/2012/pic_197982630.jpg" class="image">


tävlingsterminen och tandvärk

Jag har fortfarande sån himla tandvärk. Har aldrig vart med om något liknande... men men, har iaf muntrat upp mig med att anmäla mig till några tävlingar. Först ut är iaf
Skogslotten 21 April LB:3/LA:3
Linköpings ryttarsällskap 12 & 13 Maj LA:4/Msv C:1
Ekängens Dressyrryttare v.22 Msv C:1

Sähär är det iaf än så länge..planerat efter ekonomi och tid. Det kommer säkert ändras och jag hoppas att jag kan lägga till några stycken också.


Nu bär det av ut till stallet, vi har både eftermiddag- och kvällsfodringen idag.


Ha en trevlig påsk alla!

3,43

Idag gjorde jag en liten rolig grej när jag red glp-p. Jag använde appen "runkeeper" för att kolla hur långt vi kom. Vi kom nästan 3,5 km. Och i snitt sprang H ca 9,3 min per km, fast då skrittar vi ju lite oxå.

Jag trodde faktiskt att vi skulle komma lite längre, iaf 4 km. Tom jag springer i snitt 5 km på kortare tid. Det kändes inte långsamt men men... I övermorn är det iaf jag som maxar Hamis kondition o då ska vi iaf komma på minst 4 km.

Perfekt tills jag o H var klara kom hovslagaren också. Så nu väntar vi bara på att få åka till tandläkaren och sen är vi fit for fight igen! :)


Tandvärk

Idag har jag inte alls mått bra. Vaknade upp med tandvärk från jag vet inte vad o på fm kände jag lite feberfrossa. Men det har bara vart o trycka i sig Ipren för jag har ändå jobbat mellan 6-15. Jag tänkte att tandvärk smittar inte o jag behöver verkligen pengarna.

I maj får vi bara halft CSN vilket innebär att juni blir väldigt knapert. Imorn är det iaf jobb igen - och lite glp-p efter det :)


Egen bok

För ca två år sedan så fick jag en liten "bok" av min Mor. Innehållet i boken var Hamilon - såklart! Hehe. Det går att beställa från olika fotosidor och man bestämmer innehållet själv. Det är jättekul att ha och bara plocka fram och minnas lite. Man tar så himla mkt kort men sen så gör man ingenting med dem. Det här är iaf ett tips!


Galopprogram

Idag var det dags för glp-p igen. Jag har någon hat/kärlek till det, det kan vara så himla tråkigt att rida men jag vet hur gott det har gjort för hamilton. Jag kom i kontakt med glp-p när H blev behandlad av Åsa Frykman. Här är en artikel om just glp-p... en intervju med Åsa. Läsvärd!



http://www.alltomhastar.se/artiklar/hast-halsa/rehabilitering-av-hast-genom-los-galopp/

Jag väljer att sitta på då H har det svårt att galoppera på lina och dagen efter så låter jag honom inte stå helt utan jag brukar skritta ut i skogen, mest för hans mage egentligen så den kommer igång.


Hästar genom tiderna...

Jag har ju innan nämnt lite om hästarna jag haft men hittade även lite bilder på de i mors dator så härkommer några av de killar jag tagit hand om i mitt hästliv. När jag tänker efter så har jag faktiskt bara haft valackar :)


De här två brorsorna var min dåvarande tränares. När hon blev gravid och mammaledig så fick jag ta hand om de som mina egna.
Tan Goe till vänster och Tan Gent till höger. Tan Gent hade jag hela tiden under dessa två-tre år medan Tan Goe kom och gick lite då han var lite yngre och Cissi bytte ut honom mot någon annan häst ibland.

Jag fick även tävla båda och jag och Tan Gent var med i diversion II laget.
Tan Goe

Tan Goe o jag kom trea i KM, tror jag. Jag älskade Tan Goe så himla mycket. Han var så snäll och okomplicerad att rida. Tyvärr finns han inte i livet idag.



Tan Gent o jag på tävling.
Tyvärr var det väl bara just den sekund som detta kort togs som TG gjorde som han skulle. Han drev mest med mig på tävlingsbanan och hade bakbenen mer uppe i luften än på marken :)



Det här är Lantan. Det är min förra tränares svärfars häst. Honom hade jag en kort period innan jag köpte Hamilton. Det var honom jag också ramlade av på tävling. Han var en klippa och det var så himla kul att ha honom för han gjorde alltid som man sa och det var alltid kul att rida honom.



Träningsvärk

Oj vilken träningsvärk jag har efter gårdagens glp-program. Aj aj aj!


Blir fin...

Hamilton får sin dagliga tvättning av sina hovar o strålar av Mor.
Det är jätteviktigt att vi tvättar rent de nu när det är lite lerigt i hagen. Hans strålar är så himla dåliga och han får lätt lite strålröta i dem. Inte alls kul! Han äter också dagligen vitaminer som förbättrar hovkvaliten o de hjälper väldigt bra men inte helt o hållet.


RSS 2.0